Povećano prisustvo na sjeveru

Pripadnici Policije Kosova od večeras ulaze u sjeverni dio Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u dijelovima grada gdje živi etnički mješovito stanovništvo, među kojima su prije svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo "zaštita etnički mješovitih dijelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa sjevera da se ne osjećaju bezbjedno", ovo je za KoSSev večeras potvrđeno u Policiji Kosova. Na terenu zabilježili smo ulazak više policijskih vozila u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera iz južnog dijela.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primetan je i manji broj građana.

Situacija je za sada mirna.

Prema saznanjima portala Kossev iz policijskog izvora, primećeni policajci nisu dio regiona Sjever, ali jesu dio redovnih jedinica i to sa juga.

Policajci na terenu nisu htjeli da daju izjave, uz obrazloženje da oni nemaju dozvolu za to, ali su nas uputili na komandira, odnosno portparola policije u južnom dijelu Mitrovice.

KoSSev portal u policijskim izvorima saznaje da se ovo policijsko pojačanje realizuje "isključivo za etnički mješovite dijelove grada – Bošnjačku mahalu, Tri solitera i Mikronaselje, kako bi se zaštitilo stanovništvo u ovim dijelovima grada, nakon više pritužbi Albanaca iz Sjeverne Mitrovice da se ne osjećaju bezbjedno.

Neposredno pred dolazak pojačanih snaga policije sa juga, Policija Kosova najavila je ranije večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na sjeveru.

"Prioritet Policije Kosova je da osigura bezbjednost za sve građane, pa će, ocjenjujući situaciju i trenutne trendove u sjevernim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na sjeveru kako bi ostvarila ciljeve“, saopštila je policija ranije večeras.