Korak po korak

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo postiže napredak u lobiranju kod pet zemalja članica Evropske unije koje trenutno ne priznaju Kosovo, preneo je EURACTIV.

Osmani je u intervjuu za EURACTIV rekla da Kosovo radi na dva fronta, na jednom kako bi bili sigurni da se ide napred ka važnim reformama koje bi Kosovo približile EU, i na drugom koji podrazumjeva ubeđivanje svih članica EU da podrže članstvo Kosova i da mu daju status kandidata.

Komentarišući Samit Zapadnog Balkana održan u Tirani, Osmani je rekla da je vidjela promjenu u jeziku potpisane deklaracije jer se govori o "perspektivi članstva u EU za svih šest članica Zapadnog Balkana".

Upitana da li postoje neke specifične strategije ili pristupi koji se koriste sa pet članica EU koje ne priznaju Kosova, Osmani je rekla da se pristupa "korak po korak" i da je napravljen napredak. Sa nekima, rekla je Osmani, već postoji visok nivo ekonomske saradnje, priznavanje dokumenata, saradnja u turizmu i kulturi, što znači da je "preostalo samo formalno priznanje".

"Nastavićemo sa ovim pristupom i sa ostalim zemljama koje ne priznaju Kosovo, među kojima su neki koji su imali rigidniji pristup prema Kosovu, ali mislim da smo tu, samo treba da budemo strpljivi", istakla je ona.

Osmani je rekla da je jedino racionalno da Kosovo očekuje da EU bude pravedna i da prizna realnost na terenu i taktiku koju koristi Srbija, kao što je instrumentalizacija srpske manjine na Kosovu, za koju je Osmani rekla da dolazi "direktno iz priručnika koje je Rusija koristila prije pripajanja Krima 2014. godine".

"Zato treba da budemo veoma budni i oprezni da ne ignorišemo ove postupke i riječi Srbije jer moramo da spriječimo eskalaciju situacije. Ali ne možete postići prevenciju ako krivite žrtvu na isti način kao što krivite agresora. Bilo da govorimo o Rusiji i Ukrajini, ili o Zapadnom Balkanu", kazala je ona.

Osmani je istakla da je Srbija i dalje jedini rizik za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i šire.

"Dakle, treba da znamo da postoji jedan izvor nestabilnosti. Postoji samo jedan i taj izvor nažalost služi ruskim interesima", rekla je ona.

Kako je navela, "međusobno priznanje je jedino rješenje koje će garantovati trajni mir i stabilnost u regionu".

"Tako da radimo na tome. Kada će to postati veliko, možda i postignuto, to je drugo pitanje. Ali to je naš cilj, uvijek imajući na umu da moramo da zaštitimo i očuvamo teritorijalni integritet, suverenitet Kosova, kao i njegov unitarni karakter kako je predviđeno našim Ustavom", navela je ona.

Prema njenim riječima, Kosovo će "nastaviti da bude konstruktivno, otvoreno i kreativno", i praviće kompromise kada je to potrebno, ali nikada na način koji bi Kosovo učinio nefunkcionalnim. To je, kako je istakla, crvena linija.