Neovlašćena proizvodnja

Pripadnici Policije Kosova i Carine sproveli su juče akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči. Carina danas saopštava da je zaplijenila više od 40.000 litara u ovom mjestu, a nakon što je utvrđeno da se u jednoj radnji, osim što se prodaje, vrši i neovlašćena proizvodnja alkoholnih pića. Ujedno su demantovali jučerašnje navode iz Beograda da se provera vrši na nezakonit način.

Kako objašnjavaju iz carine, jučerašnju akciju u prodavnici alkoholnih pića u Velikoj Hoči sproveli su nakon što su njihovi službenici otkrili da se tu, pored prodaje vrši i proizvodnja alkohola.

Vlasnik/ca te delatnosti za proizvodnju, tvrde, nije imao/la ovlašćenje Kosovske carine, što je u suprotnosti sa relevantnim normama carinskog zakonika i akciza.

Osim toga, iz Carine tvrde da odgovorno lice takođe nije registrovalo tu delatnost u Agenciji za registraciju preduzeća, čime ne ispunjava uslove proizvodnje.

"Budući da je priroda ovog dela sumnja na krivično, Carina je obavestila državnog tužioca u vezi sa daljim postupanjima“, naveli su iz Carine.

Tako su juče kontrolom u ovom objektu, naišli na gotove proizvode sa sadržajem alkohola  u količini od oko 42.000 litara, što su jutros i zaplenili.

Iz Carine poručuju da je odgovorno lice, nepoštovanjem zakonskih propisa, oštetilo budžet u vrednosti od oko 38.000 evra.

“Ova neregistrovana poslovna delatnost, koja nije ni podložna sanitarno-higijenskim kontrolama, predstavlja rizik po zdravlje potrošača”, poručuju.

U istom saopštenju, iz Carine su demantovali, kako kažu, medijske navode odnosno tvrdnje službenika Vlade Srbije – za navodno nezakonito postupanje kosovske carine u oduzimanju alkoholnih pića.

Shodno tome, naveli su da istom ovom selu postoje dva ovlašćena preduzeća za iste proizvode, čiji su vlasnici Srbi koji regularno plaćaju sve zakonske obaveze.

"Radnja ilegalnih preduzeća je nepravedna konkurencija za legitimne kompanije“, naglasili su.

Istovremeno kažu da su tokom jučerašnje kontrole naišli na potpuno razumevanje od strane odgovornog lica, te da i lokalni stanovnici nisu pravili nikakve prepreke.

Piće juče nisu odmah zaplenili, samo iz razloga jer je potrebno vreme da se ono prebaci u drugo prevozno sredstvo.

Kako je juče potvrđeno za KoSSev, akcija je izvršena u poznatoj vinariji Petrović u Velikoj Hoči. Vlasnica ove vinarije, Milena Petrović, juče je i najavila da će im danas biti zaplenjena velika količina vina.

Tokom policijske kontrole, ispred ovog lokala juče je bio okupljen veliki broj meštana, a kako javlja Kim, njih tridesetak je tu ostalo i tokom noći.

Meštani su se okupili i danas, gde očekuju dolazak cisterni u koje je biti pretočeno zaplenjeno vino.