Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Bernar Nikaj izjavio je da će biti sramota za premijera Albina Kurtija, ako se na sjeveru Kosova ne održe izbori 18. decembra, prenosi Koha.

On je rekao da vrijeme treba iskoristiti da se Kurti sastane sa američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i nađe rješenje.

"Ako se izbori ne održe, biće prekršen Ustav. Ako se izbori ne održe, Kurti je predao sjever", izjavio je Nikaj.

Prema Nikajevim riječima, situacija na sjeveru Kosova je zabrinjavajuća i to je krivica Kurtija, jer je, kako je istakao, situacija mogla da se izbjegne.

"Zabrinjavajuće je što su se ovi prizori vratili na sjever, to nisu scene koje bi trebalo da vidimo 2022. godine. Ova situacija se mogla izbeći, na sjeveru bi nastao mir ako bi se institucija potrudile. Na sjeveru je postojao krhki mir. Očuvati taj mir i razvijati ga u pozitivnom pravcu bila je ideja političke scene. Situacija na sjeveru Kosova se vratila kao prije mnogo godina, ovi događaji remete opštu situaciju u zemlji", rekao je Nikaj.

On je naglasio da se trenutno na sjeveru Kosova ne sprovodi red i zakon.

"Nije bilo iluzije da su Srbi po svojoj želji dio institucija. Umjetnost održavanja ovakvog stanja nije u stvaranju situacije koja daje pokretač Srbima da napuste institucije. Red i zakon se sprovode u policijskim stanicama na sjeveru. Situacija na sjeveru u ovom trenutku je nepovoljnija nego prije mjesec dana. Ne vidimo razlog za odlaganje izbora na sjeveru. Izbori se moraju održati", ističe Nikaj.

On je ocjenio da Vladi nedostaje doslednost u dijalogu i dodao da je malo vjerovatno da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema njegovim riječima, sadašnja situacija je gora od ideje o razmjeni teritorija sa Srbijom.

Nikaj je dodao da je PDK spremna da se takmiči u četiri sjeverne opštine.

"Aktuelna opozicija je ponudila toliko prostora premijeru da uradi posao i završi ovaj proces da vlast nikada nije imala takvu podršku. Stav PDK je dosljedan u pogledu dijaloga. Kada je bilo teških trenutaka, ne samo da smo išli na sastanke, već smo i sami pozivali na sastanke. PDK nikada nije pozvala premijera na interpelaciju za dijalog. U javnom diskursu smo kritikovani zbog tako mekog stava", rekao je on.

Nikaj je rekao da pitanje registarskih tablica nije rješeno, ali je, prema njegovim riječima, pauzirano.

Prema njegovim riječima, ZSO će se ipak sprovesti.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore