Portparol EU

Evropska unija pozvala je institucije Kosova da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u sjevernim opštinama na Kosovu 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima, prenosi Gazeta express.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU osuđuje nasilne napade koji su se dogodili na sjeveru Kosova i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji posvete se momentalnom vraćanju bezbjedne atmosfere.

"Kada razmatraju organizovanje parcijalnih izbora na sjeveru, kosovske vlasti moraju da uzmu u obzir sve bezbjednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurale da izbori budu inkluzivni i u mirnim okolnostima", rekao je on za Gazetu express.

Stano je rekao i da iako je EU dobila poziv za raspoređivanje Misije EU za posmatranje vanrednih izbora za gradonačelnike u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, tako nešto neće biti moguće, prenosi Lajmi.

"EU je dobila poziv za raspoređivanje Misije EU za posmatranje izbora (EU EOM) za predstojeće vanredne izbore za gradonačelnike opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, zakazane za 18. decembar 2022. godine i vanredne izbore i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, zakazane za 25. decembar 2022. Nažalost, veoma kratki rokovi neće dozvoliti da EU ovom prilikom pošalje izbornu misiju. Naša metodologija (uključujući dugoročno i kratkoročno posmatranje) predviđa da je svaka misija EU za posmatranje izbora raspoređena mnogo prije dana izbora kako bi pokrila i bila u mogućnosti da pruži detaljnu analizu svih aspekata izbornog procesa u zaključcima jednog izvještaja“, rekao je Stano za tv Dukagjini.
 
Izvor: Gazeta express/Lajmi