Prepreka!?

Ambasada Njemačke na Kosovu saopštila je da je na Kosovu da odluči kada je pravi trenutak za podnošenje formalne prijave za članstvo u EU, ali ističu da je činjenica da pet zemalja EU još nije priznalo Kosovo što predstavlja ozbiljnu prepreku u procesu članstva, prenosi Gazeta express.

"Na Kosovu je da odluči kada je pravo vrijeme za formalnu prijavu. Ali potrebno je uzeti u obzir da je činjenica da pet država članica EU još uvijek nije priznalo Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. To će predstavljati značajnu prepreku za proces članstva", navode iz njemačke ambasade.

Takođe ističu da žele da Kosovo postane članica Evropske unije, ali da članstvo Kosova u EU zahtjeva i dalji napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Naš stav je jasan. Želimo da Kosovo postane članica EU. Njemačka vlada jasno ističe ovu perspektivu za šest zemalja Zapadnog Balkana. Članstvo Kosova u EU zahteva dalji napredak, uključujući reforme u oblasti vladavine prava, protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer će oni biti dio procesa članstva. To će takođe pružiti perspektivu ljudima u regionu i poboljšati uslove za ulaganja i privredni rast", navodi ambasada.

Pored toga, ističu da je neophodno postići napredak u dijalogu sa Srbijom za sveobuhvatan sporazum.

"S obzirom na sve ovo, postizanje napretka u Dijalogu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom je od suštinskog značaja. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se na konstruktivan način angažuju u Dijalogu koji vodi EU", istakla je ambasada Njemačke na Kosovu.
 
Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline