Nije poznato..

Premijer Kosova Albin Kurti nije juče prisustvovao samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani. Nije poznato da li ga nisu pozvali ili je odbio da ide, ali ima više od godinu dana kako Kurti ne predstavlja Kosovo na ovakvim sastancima, piše Gazeta express.

Juče je u Tirani Kosovo predstavljala predsjednica Vjosa Osmani.

Premijer Albin Kurti boravio je juče u Prištini i rano ujutro primio izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Gazeta navodi da je prošlo više od godinu dana otkako Kurti nije prisustvovao tako važnim sastancima,  izuzev Berlinskog procesa, gdje se raspravlja o glavnim pitanjima koja povezuju Zapadni Balkan sa EU. Ali na sastancima, na kojima su svi čelnici Unije i lideri zemalja članica EU i šest partnera Zapadnog Balkana, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, Kurti je odsutan. Nije poznato da li je to učinjeno samovoljno, ili su čelnici EU odlučili da umjesto toga pozovu Vjosu Osmani.

"Na poziv predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela, predsjednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Tiranu, gdje će predstavljati Kosovo na sastanku lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana", objavilo je Predsjedništvo u nedjelju.

Tako se saznalo da Kurti neće biti na samitu ovakvog tipa.

Osmani je na samitu u Tirani istakla potrebu da se ubrza integracija Kosova u EU, počevši od liberalizacije viza pa do podrške aplikaciji za članstvo, koja će biti podneta ovog mjeseca.

Kurtijevo prvo i posljednje prisustvo na sastanku na visokom nivou bilo je 6. oktobra 2021. na Samitu Brdo-Brioni u Sloveniji.

U okviru ovih organizacija pamti se Kurtijevo učešće na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu u Njemačkoj u septembru 2020. godine, kada još nije postao premijer, već je tek pobjedio na prvim izborima na Kosovu.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline