Predsjedništvo Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani moći će da odlučuje o odlaganju datuma izbora na sjeveru Kosova, samo ako o tome daju ocjenu bezbjednosna i izborna tijela. Ovo je saopšteno iz Predsjedništva Kosova povodom pitanja da li postoje uslovi da se održe izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova, pošto je prethodnog dana u ovom dijelu zemlje došlo do eksplozija i pucnjave.

Policija Kosova je saopštila da je pratila opštinske izborne zvaničnike do njihovih kancelarija u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku kada su pojedinci i grupe, kako su rekli, maskirani, koristili "opasna oruđa i ručne bombe, uključujući one jugoslovenske proizvodnje" i oštetili izborne kancelarije.

"Predsedništvo je u stalnom međuinstitucionalnom kontaktu i ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, prema praksi Venecijanske komisije, predsednica Osmani će pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku",rekao je Bekim Kupina savetnik Osmanijeve za medije.

Još nije poznato kada će biti napravljena bezbednosna procena na severu, ali je u Centralnoj izbornoj komisiji saopšteno da očekuju od kosovske policije takvu procenu, koju će potom uputiti Predsedništvu.

Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier naveo je da su Sjedinjene Države zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova i dodao je da bezbednost svih građana Kosova "mora da bude najviši prioritet".

"Povratak nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivnih naprava, i ugrožavanje života nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", napisao je ambasador na Tviteru.

Dan ranije, u utorak, 6. decembra, predsedavajući Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) ocenio je da incidenti na severu zemlje, do kojih je došlo 6. decembra, pokazuju da je pristup CIK-u u tom delu Kosova ograničen i dodao da je teško održati izbore pod trenutnim okolnostima.

"Ono što je vidljivo iz izveštaja policije i onoga što je viđeno u medijima, jeste da je malo problematično imati pristup našim kancelarijama", rekao je on na sednici CIK-a.

Radonići je dodao da će policijski izveštaj biti poslat kancelariji predsednice, zajedno sa zahtevima CIK-a da obezbedi sigurnost zvaničnika opštinskih izbornih komisija.

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podneli su ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim.