Biće ispravljeno!

Evropska komisija je priznala da je u godišnjem monitoring izvještaju za zemlje sa liberalizacijom viznog režima, objavljenom 5. decembra, pogrešno postavila nastavak gdje je od Sjeverne Makedonije i Crne Gore zatraženo da odrede vizni režim za Kosovo, prenosi Koha.

EK je saopštila da nema promjene u svojim stavovima i snažno podržava liberalizaciju viza za građane Kosova i zahtjeva da se bez odlaganja ukine vizni režim u šengenskoj zoni.

Nastavak, koji je od Sjeverne Makedonije i Crne Gore zahtjevao da izdaju vize građanima Kosova jer, kako se tvrdi, ove dvije države nisu uskladile viznu politiku sa Evropskom unijom, izazvao je reakcije na Kosovu, uključujući i ambasadora Kosova u Briselu Agrona Bajramija. Uspostavljanje viznog režima opisao je kao "neprihvatljivo", ali je dan kasnije poručio da će EK ispraviti ovu grešku.

"Mogu potvrditi da nema apsolutno nikakve promjene u stavovima Evropske komisije i apsolutno podržavamo slobodu kretanja u regionu", rekao je na konferenciji za novinare portparol Evropske komisije Erick Mamer.

EK je saopštila da će ova greška biti ispravljena novom verzijom istog izvještaja. Ova institucija EU saopštila je da bi ovaj propust bio u suprotnosti sa iskazanom podrškom EU slobodi kretanja između država regiona Zapadnog Balkana. Predsjednica EK Ursula von der Layen takođe je podržala dogovor postignut u okviru Berlinskog procesa o slobodnom kretanju samo uz lične karte između država Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, portparolka unutrašnjih poslova EK, Anita Hiper, rekla je da EK "u potpunosti podržava slobodu kretanja u regionu i u potpunosti podržava liberalizaciju viza za Kosovo, kao pitanje prioriteta".

"Što se tiče specifičnog pitanja iz regiona, mi ga unapređujemo i biće objavljena poboljšana verzija", rekla je ona.

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja nema viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom. Trenutno, Evropski savjet je dobio mandat da pregovara sa Evropskim parlamentom o procesu viza za Kosovo.

Prema odluci, bezvizno kretanje za građane Kosova biće moguće kada evropski putni sistem ETIAS stupi na snagu, a datum za to je 1. novembar 2023. godine.

Ovaj sistem zahtijeva od stranih državljana, koji putuju bez viza na teritoriju EU, da prijave svoje podatke u ovaj sistem prije putovanja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore