Specijalni izaslanik EU za dijalog

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak koji je dans boravio u Prištinu sa zahtjevom da se izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova zakazani za 18. decembar, odlože, kako bi se Srpska lista ubedila da učestvuje na njima, piše Gazeta express pozivajući se na neimenovani izvor.

Izbori su zakazani nakon što su Srbi sa sjevera napustili opštinske i centralne institucije zbog odluke Kurtijeve vlade o registarskim tablicama, a predstavnici Srpske liste rekli su da neće učestvovati na njima.

Lajčak je juče boravio u Beogradu gdje se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je potvrdio da je tema razgovora bio povratak Srba u institucije.

Danas je u Prištini razgovarao sa premijerom Albinom Kurtijem o, kako je rekao, situaciji na sjeveru Kosova i energetici.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell potvrdio je danas u Tirani da je EU dostavila Srbiji juče, a Kosovu danas najnoviju verziju prijedloga zaa dijalog, koju podržavaju Njemačka i Francuska.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline