Američki stručnjak za Balkan

Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer kaže da će Kosovo i Srbija teško postići konačan dogovor do marta naredne godine kako je to najavio premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Koha.

„Svakako se nadam da će razgovori početi, iako sumnjam da je Srbija spremna da ide daleko u pravcu normalizacije. Veliki kompromis je da Srbija prihvati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, čak i ako ga zvanično ne priznaje. Sve ostalo je relativno malo, ZSO, finansijski ugovori, nestala lica, predstavnici u Beogradu i Prištini, registarske tablice”, rekao je Serwer.

Poslije nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova, SAD su odigrale odlučujuću ulogu u izbjegavanju tenzija što Serwer ocjenjuje kao nemoć SAD da ubede Srbiju pa pritiskaju Kosovo.

„Uloga SAD je da 'predaju' Kosovo. Problem je što Srbiju niko ne može 'predati' što se sporazuma tiče. SAD nemaju moć, Beograd neće slušati Brisel, a Moskva ne želi dogovor. Bio bih veoma sretan da se pokaže da nisam u pravu, ali ne predviđam ozbiljan sporazum o normalizaciji u vremenskom okviru koji želi premijer Kurti”, naglasio je Serwer.

Nakon dogovora o registarskim tablicama u Briselu, Kurti je nekoliko puta ponovio da je cilj da se konačni dogovor postigne do marta iduće godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore