Profesor ustavnog prava

Iako je prošlo više od decenije otkako je ocjenjeno da Kosovo treba da reformiše izborni sistem, uprkos nekoliko pokušaja, ništa konkretno nije urađeno. Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu kaže da je reforma neophodna i da je treba što prije završiti, prenosi Zeri.

Baraliu smatra da izborna reforma treba da se izvrši što je prije moguće, dodajući da je izborna reforma "more“ pitanja koja se moraju rješavati, počev od zakona koji su na snazi od vremena UNMIK do izbornog cenzusa.

"Izborno zakonodavstvo, izborni sistem i izborni proces moraju biti izmjenjeni. Smatram da to sa izbornog cenzusa treba promjeniti na izborne zone. Do sada nije bilo interesa i volje političkih partija. Zbog toga je proces zastao. Ovaj put da vidimo šta će biti sa ovom komisijom koju su formirali u parlamentu. Ali, ako postoji volja, reforma je neophodna“, rekao je Baraliu.

Organizacioni sekretar Pokreta Samoopredjeljenje Alim Rama naveo je da je vladajuća stranka protiv podjele Kosova na nekoliko izbornih zona.

"Stav Pokreta Samoopredjeljenje je da je Kosovo premalo da bi se dijelilo na oblasti. Podjela na nekoliko zona otežava proces, posebno za rezervisana mjesta. Mislimo da trenutno fokus treba da bude na administraciji izbornog procesa, ali ne i na ovim suštinskim pitanjima koja se mogu rješavati kasnije“, rekao je on.

Rama je napomenuo da su drugi zahtjevi Samoopredjeljenja slični preporukama EU i OSCE, koji se odnose na pitanja kao što su regulisanje sertifikacije kandidata, poboljšanje biračkog spiska ili pojednostavljenje načina glasanja za strance.

Izvor: Kosovo Online/Zeri