Upozorenja na proteste

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su spiskovi veterana OVK "naduvani", te je naglasio da će se novim zakonom izvršiti verifikacija.

"Ove brojke koje se pojavljuju nisu tačne brojke, drugim riječima – broj je naduvan“, rekao je Murati predstavljajući budžet za narednu godinu u Opštini Đakovica.

Prema Muratiju, sadašnji zakon je omogućio da se broj veterana toliko uveća.

"Mi smo kao vlada napravili dizajn koraka koji treba da se preduzmu, pa smo tražili da se novim zakonom izvrši verifikacija koja nam omogućava dostojanstven tretman i prekategorizaciju“.

"Ne može biti izjednačavanja za sve te kategorije kako je predviđeno sadašnjim zakonom koji je omogućio da se broj toliko poveća“, dodao je on.

On je istakao da "neko može da ima dobre uslove, a neko da nema krov nad glavom“.

Murat je govorio o tome kako je vlast preduzela korake da dođe do dogovora sa udruženjima veterana OVK i opozicijom.

"Do sada postoji distanca u onome što želimo da postignemo jer u prošlosti, kako su zakoni osmišljeni i kako su se odvijali procesi, vjerujem da svi znate da nije sve išlo kako bi trebalo“.

Inače, poslanici Skupštine Kosova su na plenarnoj sjednici 14. juna načelno izglasali Zakon o minimalnoj zaradi.

Tokom juna mjeseca, članovi Udruženja veterana OVK protestovali su ispred Skupštine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog usvajanja u prvom čitanju zakona kojim se njihova kategorija isključuje iz povećanja minimalne zarade.

Veterani trenutno dobijaju 170 eura. Prema Nacrtu zakona, koji je izglasala većina poslanika Skupštine Kosova, minimalna zarada biće 264 eura, dok je trenutno 130 i 170 eura.