Institucionalna praznina

Ostale su dvije sedmice do vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, a kandidati albanskih partija u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu spremili su se za kampanju.

Kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erden Atiq očekuje pobjedu na izborima i nada se glasovima iz srpske zajednice, iako su Srbi u ogromnoj većini najavili da neće učestvovati na ovim izborima.

"Zvanična kampanja počinje za nekoliko dana, kao što znate. Ja sam kandidat Samoopredjeljenja, tako da očekujemo i pobjedu i povećanje glasanje u procentima“, rekao je Atiq, prenosi Zëri.

Mještanin sela Čaber u opštini Zubin Potok Izmir Zeqiri, kandidat je PDK za gradonačelnika ove opštine.

"U opštini Zubin Potok je stvorena institucionalna praznina, pokušaćemo da stvorimo sigurnost za sve građane, da vratimo institucionalizaciju u cijeloj opštini Zubin Potok“, rekao je Zeqiri za RTK.

Betim Osmani iz Građanske inicijative "Mitrovica“ kaže da je njegov fokus na poboljšanju života građana bez razlike.

"Imamo svoj program koji se bavi našim gradom, ne velikom politikom, već problemom građana i vjerujem da je srpska zajednica to vidjela, ne samo albanska, već i druge zajednice. Vjerujem da ćemo se na ovim izborima predstaviti kao najbolji“, rekao je Osmani za Zëri.

Navodi se da su drugi kandidati sertifikovani od strane Samoopredeljenja - Lulzim Hetemi u Leposaviću, Flatron Hasani u Zubinom Potoku i Fetah Peci u Zvečanu.

Zëri piše i da je Aleksander Jablanović kandidat za predsjednika opštine Leposavić. Dok je Građanska inicijativa "Srpski opstanak“, sa kandidatom Aleksandrom Arsenijovićem, odustala i neće učestvovati na izborima 18. decembra.

Četiri gradonačelnika srpskih opština na sjeveru Kosova podnjela su 6. novembra ostavke na funkcije, nakon odluke Srpske liste da napusti institucije Kosova.