Poslanica LDK

Bivša ministarka finansija i poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami istakla je da budžetom za 2023. godinu nisu obuhvaćeni izazovi sa kojima se Kosovo suočava, kao ni potrebe građana, prenosi Reporteri.

Bajrami je rekla da budžet nije raspoređen kako treba i ne odražava obećanja Vlade.

Prema njenim riječima, budžet nije transparentan i ne nadoknađuje stopu inflacije.

„Budžet ne nadoknađuje stopu inflacije, a znate da se tokom ove godine građani suočavaju sa visokom stopom inflacije i iz ove perspektive su sve budžetske stavke nominalno porasle. Ono što smo primjetili je netransparentnost. U okviru Ministarstva finansija, rada i transfera ima blizu 270 miliona eura koji su u kontingentima Ministarstva i Fonda za privredni preporod, fondovi za koje niko od poslanika ne zna kako će se koristiti. Nema projekata, nema plana i vizije, a oni ostaju dok Ministarstvo finansija ne odluči kako će ih potrošiti 2023. godine“, istakla je Bajrami.

Ona je dodala da je normalno da svake godine dolazi do povećanja budžeta. Prema njenim riječima, toliki porast je bio i tokom pandemije.

Bajrami kaže da ne može biti povećanja budžeta, u poređenju sa visokom stopom inflacije.

„Budžet je veći svake naredne godine. Čak i u vrijeme pandemije u totalnom gašenju 2020. godine, kada smo imali ekonomski pad od pet odsto, imali smo najveći budžet. U nominalnom smislu, postoji povećanje budžeta u skoro svim budžetskim organizacijama, ali to ne nadoknađuje stopu inflacije. U devetomjesečnom izvještaju Ministarstva finansija proizilazi da je na računu banke ostalo 677 miliona eura“, dodala je ona.

Što se tiče upozorenja Vlade da će opštinama oduzimati neutrošena sopstvena sredstva, Bajrami je kazala da je ta odluka protivustavna. Istakla je da će, ukoliko se taj član ne izbaci iz prijedloga zakona o budžetu, biti poslat Ustavnom sudu.

„To je veoma problematičan članak i neustavan je, jer postoje drugi zakoni koji dozvoljavaju opštinama da prenose sredstva iz godine u godinu", dodala je Bajrami i dodala da LDK neće glasati o budžetu za 2023. godinu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri