Postupci premijera su opasni

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da je obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština i dodao da je važno da Vlada Kosova započne dijalog sa Srbima sa Kosova, prenosi Nacionale.

Lekaj je istakao da je jedina sposobnost vlade Albina Kurtija da proizvodi krize i dodao da je Kurti više fokusiran na stvaranje kriza nego na rješavanje problema.

Prema njegovim riječima, Vlada treba da započne intenzivan dijalog sa lokalnim Srbima kako bi se oni vratili u institucije Kosova.

"Posljednjim akcijama Vlada je oslabila poziciju Kosova u razgovorima za normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je Lekaj u intervjuu za Nacionale.

Prošlo je mjesec dana otkako su Srbi napustili institucije, a vlada ne pokazuje nikakvu strategiju za njihovu reintegraciju. Kako ocjenjujete ovakvo ponašanje vlasti?

Nepromišljeni i nekoordinirani postupci vlasti doveli su situaciju na sjeveru zemlje na istu kao prije proglašenja nezavisnosti. Samo ova vlast ima sposobnost da proizvede krize u zemlji i to je uspješno postigla svojim djelovanjem na sjeveru. Na kraju, iako nije postignut nikakav uspjeh, situacija je vraćena na nultu tačku.

Šta Vlada Kosova treba da uradi za njihov povratak u institucije?

Vlada prvo treba da bude oprezna u svakoj akciji i da koordinira sa našim prijateljima, posebno sa SAD. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Vlada treba da započne intenzivan dijalog sa lokalnim Srbima, da se vrate u institucije Kosova i da se vrati međusobno povjerenje.

Koliki je rizik da povratak Srba u institucije postane dio dijaloga Kosovo-Srbija?

Kurti je svojim djelovanjem jasno narušio poziciju u dijalogu sa Srbijom. Kada je prvi put otišao u Brisel da razgovara sa Vučićem, rekao je da će razgovarati o konačnom dogovoru, ali je na kraju pričao o tehničkim pitanjima poput registarskih tablica. Nije iznenađujuće što Kurti i demagozi vraćaju sjever u dijalog.

Često se govorilo da sa napetošću tamošnje situacije postoji rizik da taj dio ide ka autonomiji. Kakav je rizik da se ovo desi?

Ne želim da vjerujem da Kurti, da bi pobjegao od stvaranja ZSO, može da napravi bilo kakav drugi konsenzus, kako bi rekao da nije dozvolio formiranje ZSO. Za AAK, ovo pitanje nije niti diskutovano niti vrijedno pomena.

U sporazumu o registarskim tablicama, prema EU, vlada je pristala na osnivanje ZSO. Kakav bi trebalo da bude pristup vlade u razgovorima na ovu temu?

Stvaranje ZSO je obaveza koju Kosovo mora da ispuni. Formiranje treba da se desi samo na osnovu odluke Ustavnog suda. Bilo kojoj drugoj varijanti će se suprotstaviti AAK.

Rukovodstvo AAK je videlo prijedlog EU za sveobuhvatni sporazum između. Šta vlada treba da uradi da bi ovaj sporazum bio u korist Kosova?

Sporazum se ne može nazvati „sporazumom o priznanju“, može se nazvati „sporazumom o normalizaciji“, ali ima priznanje u svom sadržaju. Smatram da Kosovo treba da bude konstruktivno po ovom pitanju, posebno u punoj koordinaciji sa našim saveznicima, SAD, jer naravno i ovaj prijedlog ima svoj pečat.

S obzirom na ponašanje premijera, koliko vjerujete da će Kurti postići konačan dogovor sa Srbijom?

Njegovo ponašanje i postupci su opasni. Sumnjam u spremnost premijera da unapredi važne procese za zemlju. Kurti je više fokusiran na stvaranje kriza u zemlji nego na pružanje rješenja.

Izvor: Kosovo online/Nacionale