Politički analitičar

Svaka ideja da se Kosovo pripoji Albaniji je protivustavna, rekao je politički analitičar iz Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Sheholli, komentarišući ocjene da posljednje izjave premijera Albina Kurtija ponovo oživljavaju ideju Velike Albanije, prenosi RTV.

On ističe da albanska težnja za pripajanjem Kosova postoji još od 1945. godine, ali da to u današnjim okolnostima i po važećem Ustavu nije moguće ni na koji način, već da može samo da postoji kao ideja.

Kako je rekao, ujedinjenje Kosova sa Albanijom je Kurtijeva politička ideja, ali je ona po ustavu neostvariva zbog čega, kaže, Kurti to neće ni pokušati da ostvari.

U izjavi za Tanjug Sheholli je ukazao na to da je premijer Albanije Edi Rama dao veliki doprinos u pronalaženju mogućnosti za dijalog Kosova i Srbije.

"Smatram da Rama igra veliku ulogu u svemu ovome. Želeo bih da Zapadni Balkan ima više takvih premijera koji pokušavaju da riješe situaciju. Nije bilo lako Rami da dođe u Beograd i gostuje kod Vučića, jer ga opozicija u Albaniji za to krivi", rekao je Sheholli.

On takođe smatra da premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imaju šansu da riješe situaciju na Kosovu i priključe se progresivnim evropskim tokovima.