Puna nadležnost premijera

Portparol Vlade Kosova Përparim Kryeziu saopštio je da imenovanjem Nenada Rašića za ministra za povratak i zajednice nije prekršen Ustav i da premijer ima punu nadležnost za tim.

"Ustav Kosova daje puna ovlašćenja premijeru Albinu Kurtiju da vrši promjene u vladajućem kabinetu bez saglasnosti ili odobrenja Skupštine. Prepoznajući ga kao neprikosnovenog šefa Vlade, Ustav daje premijeru ovlašćenje da smjeni ministra bez saglasnosti Skupštine, kako bi obezbjedio sprovođenje svoje politike od strane vladinog kabineta. Procedura izbora ministara koji dolaze iz zajednica kroz njihovo odobrenje u Skupštini i od strane poslanika nevećinskih zajednica, prema članu 96, poštovana je prilikom izglasavanja aktuelne vlade", rekao je Kryeziu.

Kryeziu je dodao da je nakon ostavke prethodnog ministra Gorana Rakića, član 96 Ustava tumači u svjetlu člana 94 stava 4 o ovlašćenjima premijera.

Za razliku od tumačenja vlade, bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani ocijenio je imenovanje Rašića kao kršenje Ustava i dodao da očekuje da će Ustavni sud poništiti tu Kurtijevu odluku.