Ministar za zajednice i povratak

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je danas imenovao predsjednika Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, izjavio je svojevremeno da je Rašića oduvijek cijenio, prenosi Gazeta express.

Rašić je 2020. godine, tokom prvog saziva vlade Albina Kurtija imenovan za savjetnika premijera u Kancelariji  za zajednice. Podneo je ostavku u aprilu iste godine, nakon što je protiv njega podignuta optužnica.

Kurti se tada pojavio zajedno sa Rašićem na konferenciji za medije.

"Uvijek sam ga cjenio i cijenim zbog njegove korektnosti i odlučnosti, uvjeren da je i on doprineo Kosovu i građanima Srbije", rekao je tada Kurti.

On je tada izjaio i da je uvjeren da Rašić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

"Vjerujem u nevinost Nenada Rašića. Riječ je o starim procesima vlasti na Kosovu. A radi se o optužnicama kada nisu optuženi rukovodioci, već ljudi koji su tu u trećem i četvrtom krugu i uvijek da se izbjegne srž problema. Gospodin Rašić mi je danas predao ostavku, ja sam sa žaljenjem prihvatio njegovu ostavku”, rekao je tada Kurti.

Rašić je u međuvremenu izjavio da mu je žao što je do toga došlo i izjasnio se kao nevini.

Optužnica koja je podignuta protiv Rašića i drugih teretila ih je zazloupotrebu položaja u vezi četiri hidroelektrane tokom privatizacije distribucije KEK.

Osnovni sud u Prištini je prije nekoliko dana odlučio da oslobodi četiri bivša ministra Vlade, Mimozu Kusari-Lilu, Nenada Rašića, Besima Beqaja, Dardana Gashija, kao i Flanzu Hoxhu i Arbena Xhuku.

Kurti je danas Rašića imenovao za ministra za zajednice i povratak. To mjesto je ostalo upražnjeno kada je prethodni ministar i predsjednik Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku u trenutku kada su politički predstavnici Srba napustili kosovske institucije, kao i srbi sa sjevera Kosova, zbog odluke vlade o registarskim tablicama.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express