Premijer Albin Kurti imanovao je Nenada Rašića za ministra u vladi Kosova.

Predsjednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić potvrdio je za RTKlive da je imenovan za ministra za zajednice i povratak.

I iz Vlade Kosova potvrdili su ovu vijest saopštenjem u kojem premijer Kosova Albin Kurti čestita Nenadu Rašiću stupanje na novu dužnost.

Rašić na ovoj funkciji nasledio je Gorana Rakića iz Srpska lista, koji je početkom novembra podneo ostavku.

Podsjetimo, Srbi sa sjevera napustili su institucije nakon odluke kosovskih vlasti da suspenduju direktora Policije za region sever Nenada Đurića jer je odbio da sprovodi odluku o preregistraciji registarskih tablica.

Poslanici Srpske Liste, gradonačelnici,  odbornici SO, policajci, carinici i zaposleni u pravosuđu u četiri opštine na sjeveru Kosova, učinili su takav čin, protiveći se primeni odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama.

Inače, Nenad Rašić prije tri godine imenovan je za političkog savjetnika premijera Albina Kurtija u vladi „Kurti 1”. Takođe, u vladama na čijem je čelu bio Hashim Thaçi bio je ministar rada i socijalnog staranja u periodu od 2008-2014.

Na osnovu Ustava Kosova, srpskoj zajednici zagarantovano je najmanje jedno ministarsko mjesto.

Rašićeva lista Građanska inicijative Sloboda, pravda i opstanak na poslednjim parlamentarnim izborima, prema rezultatima koje je objavio CIK, na cijelom Kosovu osvojila je 1.508 glasova ili 0,173 odsto. Na istom izborima Srpska lista imala je 44.407 glasova. Na Rašićevoj listi na tim izborima bila je i predsjednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije Rada Trajković.


Odluka Vlade Kosova o imenovanju/Kosovo news

Izvor: Kosovo Online/RTK2