Analitičar

Analitičar Nexhmedin Spahiu je rekao da Albanija nije izrazila interesovanje da prisajedini Kosovo, a još manje albanski premijer Edi Rama, prenosi Koha.

Spahiu je za KTV rekao da Kosovo i Albanija ne mogu dobro da se razumeju jer nisu imali iste vladare i lidere.

"Ne možemo dobro da se slažemo sa Albanijom jer ne razmišljamo isto. Mi nismo iskuslili vladavinu Envera Hoxhe, a oni nisu iskusili ni Rankovićevu, ni Miloševićevu vladavinu. U trenutku kada Kosovo bude priznato kao nacija, ono može da promjeni ime i da se zove Republika Dardanija, odnosno Republika Sjeverna Albanija. Kosovski Albanci čine kosovsku naciju. Na Kosovu su nacija kosovski Albanci. Drugi imaju status zajednica, ali u budućnosti mogu da se integrišu i postanu dio nacije", izjavio je Spahiu.

Spahiu dodaje da su "kosovski Albanci nacija sami po sebi, jer posjeduje državu".

"Etnička pripadnost je jednostavan pojam, percepcija porijekla i ako ste Albanac, to nema nikakve veze sa tim gdje živite. Ali nacija je složeniji pojam, koji ima veze sa sposobnošću stvaranja i izgradnje države. Onog trenutka kada uspete da stvorite tu državu, ona postaje nacija. Nezavisna i suverena država je sinonim za naciju. Država je dokaz da ste navija", rekao je Spahiu.

Spahiu je naveo da je na Prizrenskoj skupštini 8. i 10. jula 1945. odlučeno da se Kosovo odvoji od Albanije i pripoji Srbiji. Od toga dana je, po njegovim riječima, počeo da cirkuliše srpski dinar i podjela Kosova je izazvala sukobe u Albaniji.

Spahiu je dodao i da Kosovo može i treba da promjeni himnu.

"Možemo da promjenimo i himnu. Javno predlažem da se to promjeni, da postane 'Kur kara kostrimi na Kosovu' (Kad je pala opsada na Kosovu), jer se uklapa u naš koncept. Parlament sa dvije trećine može da promjeni himnu. Potrebna nam je himna koja bolje odgovara našem mentalnom konstruktu. Tvorac kosovske nacije je Ibrahim Rugova, on je imao politički pokret u svojim rukama", rekao je Spahiu.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline