Šokantno

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku reagovao je povodom ubistva trudnice u Prištini istakavši da je žena ponovo žrtva monstruoznog zločina i da to nije normalna situacija, prenosi Ljajmi.

On je u pozvao organe za sprovođenje zakona i bezbjednosne agencije da se ponašaju odgovorno i bez kompromisa u ovom slučaju.

"Nije prošlo ni nedjelju dana od ubistva nastavnice geografije od strane njenog supruga u Prištini, još jedan tužan događaj pogađa naše društvo. Opet, žena, u posljednjoj nedjelji trudnoće, postaje žrtva monstruoznog zločina. Ovo više nije normalno stanje i ne možemo normalizovati ovu nacionalnu uzbunu koja se pred našim očima odvija na najnehumaniji mogući način", naveo je Abdixhiku.

On je istakao da kao dio političkog spektra osjeća ljudsku obavezu da se bori protiv fenomena nasilja nad ženama.

"Pozivam organe reda i bezbjednosti da se u današnjem slučaju ponašaju odgovorno i bez kompromisa. Ovaj gubitak života, kao i svaki drugi, je rana koja teško opterećuje sve", dodao je on.

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova iz redova PDK Enver Hoxhaj je taj čin nazvao strašnim, dodajući da ga, kao i druga dijela protiv žena, treba kazniti i zaustaviti što je prije moguće.

"Strašno ubistvo koje se dogodilo večeras nas je sve šokiralo. Ovaj strašni čin, kao i ostali, mora se osuditi i zaustaviti što je prije moguće, svakako! Dijelim bol i šok sa porodicom i svim građanima Kosova", naveo je Hoxhaj.

On je rekao da bi nadležne institucije i organi trebalo da se pozabave slučajem i što prije kazne počinioca.

Predsjednik Demokratske partije Кosova Memli Krasniqi takođe je pozvao organe pravde da reaguju svom snagom i kompetencijom prema počiniocu ubistva.

"Tragično, surovo, nehumano! Najiskrenije saučešće porodici zbog gubitka voljene osobe. Iako je teško naći kaznu za ovaj jezivi zločin, pozivam pravosudne organe da svom snagom i kompetencijom reaguju. Rekao sam to prije nekoliko dana, ponavljam i večeras, rodno zasnovano nasilje je hitna uzbuna za sve državne institucije", naveo je Krasniqi.

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku istakla je da je šokirana i da nema riječi za zločin koji se dogodio.

"Dvije žene su ubijene u periodu kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja. Za današnji zločin koji je odneo dva života, maksimalna kazna. Država mora da reaguje snažno i bez kompromisa. Najiskrenije saučešće porodici", napisala je Çitaku na Facebooku.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj istakao je da je takav zločin u suprotnosti sa albanskom tradicijom i ljudskom logikom.

"Samo rad organa reda i mira nije dovoljan, već nam je potrebna mobilizacija nas kao društva, na svim nivoima, da se ovakve tragedije spreče i da ih nikada ne doživimo", naveo je Haradinaj.

Poslanica LDK Hikmete Bajrami istakla je da zbog ovakve vrste zločina treba vratiti smrtnu kaznu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net