Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da je, dok premijer Albin Kurti u parlamentu govori o bezbjednosti, sjever Kosova bez policije, sudija, tužilaca i osnovnih opštinskih službi, prenosi Telegrafi.

Abdixhiku je rekao da kada je čuo govor premijera Albina Kurtija danas u parlamentu, stekao utisak da živi u paralelnom univerzumu. Uputio je i kritike načinu na koji Kurti pristupa dijalogu sa Srbijom, kao i na način na koji upravlja Kosovom.

"Kada slušate stavove vlasti, stiče se utisak da živite u paralelnom univerzumu... Premijer je govorio o bezbjednosti i borbi protiv kriminala, dok mi govorimo 17 odsto teritorije bez policije, sudija i tužilaca... Saobraćajna nesreća se ne može riješiti na sjeveru, na sjeveru nema ko da se bavi nasiljem u porodici. Od čega se država izdržava? Od govora iz Prištine", rekao je Abdixhiku na sjednici parlamenta posvećenoj sjeveru Kosova, kojoj prisustvuje Kurti.

On je rekao da Vlada Kosova govori o tome kako se dijalog promjenio jer su oni u vladi, dok se u izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borella kaže da strane razumeju da svi dogovori dijaloga moraju da se sprovedu, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

"Kakva je ovo promjena", upitao je Abdixhiku.

Kako je naveo, Vlada Kosova govori kakav je bio pristup dijalogu, ali i da je pročitao pasus onoga što je Borell izneo u dokumentu o sporazumu o registarskim tablicama, prenosi Koha.

"Sve strane moraju da sprovedu dogovore postignute u dijalogu. Prihvatili ste Udruženje. Možda postoje sumnje u to koliko je to dobro, ali vi ste to prihvatili. U prvom sporazumu koji potpišete, obavezujete se na implementaciju. Koja je ovo razlika? Ovo je istina protiv paralelnog univerzuma koji vi stvarate", rekao je Abdixhiku u parlamentu.

Izvor: Telegrafi/Koha/Kosovoonline