Odlična vijest

Stalna predstavnica Češke pri Evropskoj uniji, ambasadorka Edita Hrda izjavila je da je učinjen važan korak ka liberalizaciji viza za kosovske građane i da je to odlična vijest i za Kosovo i za region, prenosi Albanian post.

"Drago mi je što smo pomogli da se u okviru Savjeta nađe dogovor o liberalizaciji viza sa Kosovom. Ovo je odlična vijest za Kosovo i region. Uvjerena sam da će bezvizni režim otvoriti put za bliže kontakte između građana Kosova i zemalja članica EU", rekla je Hrda.

Češko predsjedništvo je pohvalilo napredak Kosova u svim uslovima za liberalizaciju viznog režima, uključujući oblasti bezbjednosti dokumenata, granica, migracija, javnog reda i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

"Pozivamo Kosovo da nastavi blisku saradnju sa EU i njenim državama članicama kako bi održalo ispunjenje uslova za liberalizaciju viznog režima", rekla je Hrda.

Ambasadori država članica Evropske unije dogovorili su danas pregovarački mandat Savjeta za regulisanje bezviznog režima za građane koji imaju kosovske pasoše. Na osnovu tog mandata, predsjedništvo Savjeta će započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

"Danas smo napravili važan korak ka liberalizaciji viza za Kosovo i nadamo se da ćemo postići dogovor sa Evropskim parlamentom da ovo obećanje brzo postane stvarnost", izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post