Optužbe

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu izjavila je da se se situacija na sjeveru Kosova pogoršala u posljednja tri mjeseca zbog "detinjastih i nepromišljenih" postupaka Vlade Kosova, dok je zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova sa Srbijom Besnik Bislimi poručio da bi poslanicu PDK trebalo da bude sramotra zbog tih optužbi, prenosi Reporteri.

"Kako je za kratko vrijeme moguće uništiti svu tu investiciju sa SAD, EU i vladama Kosova", upitala je Deliu, misleći na ostavke Srba iz policije, pravosuđa, Centralne izborne komisije, carine, opština i drugih institucija.

Deliu je na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije upitala Bislimija šta će se učiniti za povratak srpske zajednice u kosovske institucije.

Bislimi je rekao da će se o povratku Srba u institucije "razgovarati na sjednici parlamenta".

"Da imate četvrtinu informacija koje ja imam o tome kako je Kosovo bilo predstavljeno u kosovsko-srpskom dijalogu, bilo bi vas sramota da dođete ovdje. Ako sa mnom razgovarate o dijalogu, pokazaću vam vaša dostignuća na sjeveru. Krijumčarenje, ilegalni putevi, narkolaboratorije, neplaćanje struje i vode, Miloševićeve registarske tablice, korišćenje dinara...", naveo je Bislimi i dodao da su "to tekovine" opozicije na sjeveru Kosova , koje je aktuelna vlast "uništila".

Na pitanje PDK kako je moguće da je budžet za zdravstvo smanjen za 14,6 odsto, Bislimi je to negirao poručivši Deliu da "ne zna da čita brojke".

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline