Došla da se porodi

Policija Kosova je potvrdila da je 30. novembra ispred Ginekološke klinike sa nekoliko metaka ubijena jedna trudnica, stara oko 35 godina koja je na ovu kliniku došla da se porodi.

Iz Policije Kosova su kazali da su oko 18 sati dobili informaciju da je u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova pronađeno mrtvo tijelo.

"Policija je trenutno, u koordinaciji sa Državnim tužiocem, pokrenula istragu i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Policija još nije objavila da li je uhapsila osumnjičene za ovaj incident.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da se radi o okrutnom, "neprihvatljivom i nepodnošljivom" ubistvu.

"Žena je bila trudna. Oko 35 godina, čak ni na pola života. A dijete koje je htjela da rodi nije ni započelo život", napisao je Kurti u objavi na svom Facebook nalogu.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se mora okončati "talas kriminala" i "femicid" nad ženama, zatraživši pravdu za žrtve nasilja.

"Odgovor za nasilnike, zlostavljače i ubice je red i zakon i maksimalna kazna", napisala je Osmani na Facebooku.

Ovo je druga žena koja je ubijena posljednjih dana na Kosovu, nakon što je 25. novembra objavljeno da je muškarac sjekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu se povećao posljednjih godina.

Prema podacima Policije Kosova, koji su ustupljeni Radiju Slobodna Evropa, tokom 2020. godine na Kosovu je zabilježeno 2.069 slučajeva nasilja u porodici, sa 2.101 žrtvom; dok je 2021. godine evidentirano 2.456 slučajeva sa 2.486 žrtava.

U međuvremenu, u periodu januar-septembar 2022. registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici sa 2.126 žrtava.