Portparol Vlade Kosova

Vlada Kosova potvrdila je da je premijer Albin Kurti za njemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung” izjavio da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier imao više informacija o situaciji na sjeveru od njega ali da ne znaju zbog čega je ovaj dio intervjua bio izbačen, prenosi Reporteri.

Portparol Vlade Kosova, Perparim Kryeziu, rekao je premijer Albin Kurti dao opširan intervju za taj njemački list gdje je između ostalog naglasio da je američki ambasador na Kosovu Hovenier sa njim podjelio neke dodatne informacije o situaciji na sjeveru koje ranije nije imao.

Na pitanje o uklanjanju ovog dijela iz cijelog intervjua, Kryeziu je rekao da je na autoru i uredništvu lista da odluče koji će dijelovi intervjua biti korišćeni.

„Na autoru i urednicima dotičnog lista je da na kraju odluče koji dijelovi intervjua će biti korišćeni, a koji ne u konačnoj verziji intervjua“, rekao je Kryeziu.

Inače, novinar tog njemačkog lista Michael Martens je rekao da je sa premijerovim timom dogovoreno da su neki dijelovi intervjua "potencijalno osjetljivi" ali da dio o ambasadoru Hovenieru nije bio jedan od njih.

„Izgleda da neki ljudi shvataju kao skandal (ili žele da ga u to pretvore) da američki ambasador u nekim slučajevima može znati više o bezbjednosnoj situaciji u određenim regionima (u ovom slučaju za sjever Kosova) od ministra unutrašnjih poslova.  Ali da li je ovo skandal?“, upitao je novinar.

Novinar je iskoristio priliku da podsjeti albanske novinare da SAD imaju najveće obavještajne kapacitete na svijetu.

„Pogledajte džinovske ambasade u Prištini, Skoplju, Sarajevu (ili kampu Bondstil). Naravno, tu ne rade samo diplomate. Sigurno je da američki ambasadori ponekad imaju više informacija od drugih, uključujući vlade“, rekao je Martins.

Za njemačke čitaoce, prema njegovim riječima, to ne bi bila novost.

„Gospodin Kurti je dao ovu izjavu tokom našeg snimljenog razgovora i kasnije je odobrio u pisanom transkriptu tog razgovora, koji sam dao njegovom timu prije objavljivanja pošto su neke od tema (ne dio o ambasadoru) bile potencijalno osjetljive. Pošto je intervju bio predugačak, uklonio sam neke dijelove autorizovane verzije koji su manje interesantni našim čitaocima. Među njima je bio i dio američkog ambasadora. Ovo je sve. Nema potrebe za zavjerom“, zaključio je on.

Novinar je iz subotnjih tvitova uklonio dva dijela koja kosovski mediji najviše citiraju, dok se u objavi od ponedjeljka sadržaj značajno razlikovao od onoga što je objavio u subotu.

Martens je u subotu napisao da je premijer Albin Kurti u ovom intervjuu pokazao da je napravio kompromis po pitanju registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier upozorio da bi se situacija na sjeveru mogla ozbiljno pogoršati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri