Poslanik AAK-a

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao da članstvo Kosova u Savjetu Evrope (SE) ne treba da bude povezano sa drugim političkim procesima, kao što je dijalog s Srbijom.

Tahiri je na Facebooku naveo da je na sastanku sa ambasadorima čije su zemlje članice Savjeta Evrope zahvalio na podršci Kosovu.

„Kosovo, njegov ustav i zakon oličavaju vrednosti koje ova institucija zastupa u relevantnom zakonodavstvu. Istakao sam potrebu da građani Kosova imaju pristup instrumentima koje ova institucija ima, posebno Sudu za ljudska prava“, rekao je Tahiri.

On je dodao da je tokom godina Kosovo dokazalo da su ljudska prava i vladavina zakona primarni plan, a članstvo u SE imperativ.

Tahiri je zatražio da se proces članstva Kosova u SE ne odnosi na druge političke procese, kao što su dijalog i druga pitanja, već kao pravo građana i pravo Kosova da bude dio te institucije.

„Imali smo veoma konstruktivan i podržavajući pristup prema Ukrajini koja je članica SE, preduzimajući sve neophodne korake u skladu sa zapadnim svijetom“, zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online