Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj rekao je da se Srbi neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština i dodao da je sporazum o registarskim tablicama ubrzalo pitanje ZSO, prenosi Klan Kosova.

„Jasno je da se Srbi neće vratiti u institucije Kosova bez početka implementacije ZSO. Ovo se može odložiti za decembar, januar ili februar. Međutim, mi u SDP kažemo da su tablice ubrzale Udruženje. Samo je pitanje da li ZSO treba da bude formirana prije sporazuma po francusko-njemačkom planu, ili da bude dio njega“, rekao je Molliqaj.

Dodaje da je francusko-njemački plan nastao kao rezultat netransparentnog dijaloga, koji vodi kosovski premijer Albin Kurti.

“Dvije države koje su priznale Kosovo predlažu plan koji ne uključuje priznanje Kosova od strane Srbije. To je posljedica forme koju Kurti koristi u dijalogu. Ovde je odgovornost Vlade Kosova što nije pokušala da nađe trajno rješenje, ne garantujem da bi se to desilo ali je svakako smatram odgovornom. Rekao sam da Kurti ne može da vodi dijalog koji vodi ka konačnom sporazumu”, naglasio je Molliqaj.

Molliqaj je dodao da Kurti pravi kompromise iako je u prošlosti upravo zbog istih kritikovao prethodne vlade.

On je naglasio je da je Kurti zloupotrebio odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi zaštitio sebe zbog sporazuma postignutog u Briselu o registarskim tablicama.

“Američki ambasador je rekao Kurtiju tu informaciju, Kurti je odlučio da zloupotrebi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se zaštitio, da kaže da kompromis koji je napravio ne znači da je on slab već da je verovao Americi kao savezniku koji ima neke informacije. Ovo je samo zloupotreba odnosa sa američkim ambasadorom”, kaže Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova