Mišljenje analitičara

Arton Demhasaj iz Organizacije "Çohu" izjavio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbježno ako do marta naredne godine bude postignut konačni dogovor između Kosova i Srbije, dok univerzitetski profesor Mazllum Baraliu smatra da Vlada Kosova nikako ne treba da prihvati formiranje ZSO, prenosi Lajmi.

Demhasaj smatra da ako bude postignut dogovor prema do sada objavljenim nacrtima, da je osnivanje ZSO neizbježno, jer su obe strane obavezne da sprovode do sada postignute sporazume.

"U postizanje konačnog sporazuma, za koji se tvrdi da će biti brzo postignut, istovremeno će se indirektno uključiti i pitanje stvaranja asocijacije, što spada u implementaciju ranije postignutih dogovora u Briselu", rekao je Demhasaj za Radio Kosovo.

Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu rekao je da, bez obzira na bilo kakav dogovor, Vlada Kosova ne treba da prihvati ZSO jer je njeno formiranje, kako je naveo "poništavanje države Kosovo".

"Zajednica ne treba da bude prihvaćena, jer je toksična i jer poništava državu Kosovo“, kaže Baraliu za Radio Kosovo.

Baraliu je rekao i da nije optimista da bi dogovor mogao da bude postignut do marta sljedeće godine jer, kako je dodao, Srbija u ovom trenutku nije zainteresovana za postizanje sporazuma.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net