Zakon

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qaljaj izjavio je da srpski policajci koji su podnjeli ostavke, osim suspendovanog direktora Regionalnog policijskog direktorata Sjever Nenada Đurića, mogu da se vrate na posao odlukom kosovske vlade.

Qalaj je naveo da Nenadu Đuriću i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sjever, koji su dobili priznanje od predsjednika Srbije, ne bi trebalo dozvoliti da ponovo rade za kosovske institucije.

Prema njegovim riječima, srpski poslanici koji su podnjeli ostavke više ne mogu da se vrate u parlament, jer tako predviđa zakon. 

"Devet poslanika Srpske liste se vratilo. Oni koji su dali ostavku ne mogu da se vrate. Što se tiče policajaca, mislim da će se policajci vratiti, jer postoji zakonski prostor", rekao je Qaljaj, koji je trenutno poslanik PDK. 

Odluku Vlade Kosova o smanjenju plata tužiocima i sudijama Qaljaj smatra "velikim udarom Kurtija na pravosudni sistem".

"Smatram to kao udar na pravosudni sistem. Uprkos tome, imali smo prilično krhak pravosudni sistem. Već nekoliko godina, tužioci i sudije su stimulisani da imaju bolje rezultate od prethodne vlasti. I mislim da je premijer Kurti zadao veliki udarac institucijama pravde. Premijer je filozof i teško ga je razumijeti", rekao je Qaljaj.

Qaljaj predlaže značajno povećanje plata za policajce i pripadnike BSK. 

"Ako je trenutna plata koju prima policija 400 eura, a po Zakonu o platama koliko sam video, to je nedovoljno i ovaj koeficijent bi trebalo da bude mnogo veći za policiju, vojsku i druge institucije", rekao je Qalaj.