Mišljenje analitičara

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija kontinuirano traže od Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, jer je to dogovor koji su strane dogovorile u Briselu. Poznavaoci političkih prilika u zemlji ocjenjuju da Zajednica ne bi trebalo da bude osnovana bez sprovođenja ostalih potpisanih sporazuma.

Posljednji sporazum postignut između Kosova i Srbije u Briselu otvoriće put za razgovore o evropskom planu koji ima podršku Njemačke i Francuske. Jedna od tačaka ovog plana je da se svi ugovori potpisani između stranaka moraju sprovesti, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Politički analitičar Gazmir Raci rekao je za Radio Kosovo da Kosovo ne bi trebalo da prihvati osnivanje Zajednice bez sprovođenja drugih sporazuma koje Srbija ne sprovodi, poput onog o energetici ili o katastru.

„Za Kosovo postoje neki sporazumi koje Srbija ne sprovodi, kao što je onaj o diplomama, što posebno pogađa građane Doline, ili sporazum o vraćanju katastra, ili sporazum o energetici koji Srbija ne poštuje“, izjavio je Raci.

S druge strane, Dorajet Imeri, ocjenjuje da Kosovo u ovoj fazi ne bi trebalo da prihvati osnivanje Zajednice bez dobijanja priznanja Srbije.

„Kosovo mora da bude jasno po ovom pitanju, asocijacija se ne može uspostaviti sve dok Srbija govori da neće priznati Kosovo“, rekao je Imeri za Radio Kosovo.

Posljednjih nedjelja glavni zahtjev zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije bio je da Kosovo primjeni sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. U međuvremenu, Srbi koji su napustili kosovske institucije svoj povratak vezuju za osnivanje Zajednice.