Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi rekao je da će Zajdenica srpskih opština biti dio konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i dodao da se mora poštovati odluka Ustavnog suda po tom pitanju, prenosi Ekonomija onlajn.

Abazi smatra da do promjene ustava neće doći, ali da je, u slučaju da se to dogodi, spreman da podnese ostavku.

„Uvjeren sam da je pitanje ZSO nažalost dio rasprave, ali forma kako će to biti uključeno u konačni sporazum i puno poštovanje ustavnog suda treba da budu granice koje se moraju poštovati. Da ZSO nije dio dogovora, naravno da o tome ne bismo morali da pričamo. Ne vjerujem da će doći do ustavnih promjena da bi se uskladila izvršna ovlašćenja ZSO. Ako se tako nešto desi, ja ću podneti ostavku“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, u interesu Evropske unije je da dođe do konačnog dogovora, posebno nakon rusko-ukrajinskog sukoba.

„Oba pitanja su veoma teška. Videli sam kako su iskoristili viznu liberalizaciju za pritisak po pitanju registarskih tablica. U rukama EU ima mnogo instrumenata pritiska i naravno da će se ti oni nastaviti, ali mislim da je u interesu EU da se postigne konačni sporazum, posebno nakon sukoba Rusije i Ukrajine“, rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online