Ne po gotovim modelima

Profesor savremene istorije na Univerzitetu u Veroni Giovanni Bernardini rekao je da je poruka koju Kosovo može da preuzme iz iskustva Južnog Tirola usmerena na rješavanje spora sa Srbijom, a ne na uzimanje gotovih modela iz inostranstva, prenosi Klan Kosova.

Prema Bernardinijevim riječima, za postizanje sporazuma o miru u Južnom Tirolu bilo je potrebno desetine godina i trajanje spora između Kosova i Srbije ne treba posmatrati kao nešto negativno.

"Glavna odluka koju mogu doneti na osnovu modela Južnog Tirola je da kada imamo problema sa etničkim slučajevima, oni treba da nađu rješenje na osnovu zemlje, situacije, a ne uzimajući gotove modele iz inostranstva. Uz to, oni moraju doći do novih, inovativnih ideja. Ovde međunarodna zajednica može da ima veoma dobru ulogu da dve strane uključene u ove prigovore pronađu miran sporazum", rekao je Bernardini za Kosovo press.

On je, između ostalog, naveo da Kosovo i Srbija ne treba da nastave sa povećanjem tenzija, već da ih smanje i pronađu dogovor koji bi na kraju značio da je budućnost u EU.

"Pristup međunarodne zajednice i EU akterima uključenim u etnička pitanja treba da bude pozitivan pristup koji olakšava dijalog i razumevanje među njima. Takođe, na drugi način, to bi trebalo da im da perspektivu za njihov ulazak u EU, jer bi to na neki način trebalo da bude kao cijena za zainteresovane, da se ne nastavi sa povećanjem tenzija već da sjednu, da nađu razumijevanje, dogovor i na kraju će njihova budućnost biti u EU", dodao je Bernardini.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova