Funkcioner LDK

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti istakao je da je premijer Albin Kurti nesposoban da razume poruke i zahtjeve saveznika Kosova koji se odnose na dijalog i odnose sa Srbijom, prenosi Gazeta express.

Hamiti je naveo da je Kurti u intervijuu za njemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ istakao da je kasno shvatio ozbiljnost situacije.

"Uznemirujuća je nesposobnost premijera Kosova Albina Kurtija da razume naše poruke a i poruke naših saveznika na vrijeme, kako bi vodio mudru politiku, u koordinaciji sa našim saveznicima i prijateljima, u trenutku kada postoje intenzivni međunarodni napori da se zaključi dijalog za normalizaciju odnosa Kosova sa Srbijom, koji u osnovi treba da ima obostrano priznanje", kazao je Hamiti.

U intervjuu za njemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ Kurti je rekao da je pristao na kompromis oko tablica nakon što ga je ambasador SAD u Prištini Jeffrey Hovenier upozorio da bi se situacija na sjeveru Kosova mogla ozbiljno i nepovratno pogoršati.

„Kriza registarskih tablica je mogla da se izbegne da je Albin Kurti na vrijeme shvatio težinu situacije, u koordinaciji sa saveznicima, SAD i Evropljanima, koji su tražili odlaganje primjene odluke o registarskim tablicama kako bi se fokusirali na dijalog za normalizaciju odnosa, odnosno, sa fokusom na rješavanje velikih pitanja, koja rešavaju mala", naglasio je Hamiti.

Prema njegovim riječima, nedavna dešavanja Kurtiju treba da posluže kao lekcija.

"Iz Kurtijevog intervjua FAZ-u proizilazi da je kasno shvatio ozbiljnost situacije i mogućnost njenog „nepovratnog pogoršanja“, jer nije imao toliko informacija kao američki ambasador na Kosovu. Nadamo se da je Kurti nešto naučio iz ove situacije i da neće uraditi isto nakon što je naneo štetu zemlji, poljuljajući kredibilitet naših odnosa sa saveznicima, gestovima nerazumne tvrdoglavosti", kazao je Hamiti.

Hamiti je dodao da "alfa i omega" kosovske politike treba da bude bliska koordinacija sa saveznicima iz bezbjednosnih razloga, jer prema njegovim rečima, Kfor ima ključnu ulogu.

"Završetkom dijaloga sa Srbijom, priznanjem od strane zemalja koje još nisu priznale Kosovo, otvara se put evroatlantskim integracijama. Kosovski savezi nisu stvar političkih nepredviđenih okolnosti u ovom trenutku. Oni su od vitalnog značaja za sadašnjost i budućnost Kosova, koje ima za cilj da postane dio međunarodnog sistema", poručio je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express