MIšljenje analitičara

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da bi u okviru dijaloga Kosova i Srbije trebalo prevazići tehničke sporove i fokusirati se na konačni dogovor, prenosi Koha.

"Problem sa registarskim tablicama pokazao je koliko je čitav proces dijaloga nestabilan. Mislim da će i međunarodna zajednica vrijedno raditi na sprečavanju ovakvih slučajeva u budućnosti. Ovakvim pristupom sve smo dalje od glavnog cilja, a to je postizanje konačnog dogovora. Ako bude volje, insistiranja i velikog angažovanja obe strane onda je moguće postići dogovor sljedeće godine", rekao je Muhaxhiri.

Bivši savjetnik glavnog pregovarača Kosova za dijalog Gazmir Raci takođe vjeruje da bi moglo doći do konačnog sporazuma sljedeće godine.

"Veoma je važno da ovaj dijalog završimo u narednih godinu dana, a to je bilo obećanje predsjednika SAD Josepha Bidena da će ovo pitanje riješiti u vreme trajanja mandata", naglasio je Raci.

S druge strane, Arber Fetahu iz Grupe za pravno-političke studije kaže da postoji potencijal da se proces dijaloga ubrza ali da rizik uvijek postoji.

"Postoji potencijal za intenziviranje pregovora pogotovo kad se uzme u obzir insistiranje SAD da se dogovor postigne. Očekujem početak pregovora sa drugačijim modelom a to je normalizacija odnosa sa konkretnim planom na stolu. Rizik odugovlačenja, rizik od prekida pregovora i blokade je moguć, jer Srbija u osnovi ne prihvata priznanje Kosova. Ako postoje elementi koji ne odgovaraju Beogradu onda može doći do blokade procesa", rekao je Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore