Mišljenje analitičara

Analitičar Albinot Maloku smatra da posjeta opozicionih lidera Memlija Krasniqija i Lumira Abdixhikua Vašingtonu nije jasan pokazatelj odnosa te dvije stranke stranaka sa SAD, prenosi Ekonomija onlajn.

„Smatram posjetu lidera opozicionih partija, posebno PDK i LDK Vašingtonu dobrom u smislu informisanja o situaciji na Kosovu iz drugog ugla, a ne kao pokazatelj bliskih odnosa. Opozicione stranke su to pokušavale da protumače kao veću bliskost sa SAD", rekao je Maloku.

Sa druge strane, činjenicu da su SAD odbile da izdaju vizu pojedinim ministrima sa Kosova, Maloku smatra upozorenjem.

"Želeo sam to da shvatim kao upozorenje da u kriznim situacijama donosioci odluka treba da ostanu Kosovu, jer je to važnije od bilo čega drugog. Ove barijere ili upozorenje vladi o sopstvenom djelovanju mogu se i tako protumačiti", kaže Maloku.

Ekspert za politička pitanja Bekim Kabashi smatra da su odbijanjem izdavanja viza SAD poslale svojevrsno upozorenje.

"Bila neka vrsta sankcije, da znate da ako ovo uradite, onda nećete imati SAD kao saveznika. Nije samo pitanje registarskih tablica bilo problem, pogotovo za predsjednika opštine Podujevo ili bilo kog drugog funkcionera koji nije u vezi sa ovom temom, ali premijer Kurti je bio direktno vezan za ovu temu”, rekao je Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online