Poslanica VV-a

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavla je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell pokazao totalnu pristrasnost u korist Srbije na posljednjem sastanku, jer je, kako je dodala, navikao da Kosovo popušta, prenosi Koha.

"Borell je pokazao da je potpuno pristrasan. Pokazao je takođe rasistički i diskriminatorski jezik prema Kosovu sa trendom pretnji koje su se odrazile na odluku ambasadora EU za formalno glasanje o liberalizaciji viznog režima. Borellove izjave pokazuju da će zadržati takvu poziciju. Razlog što se tako ponaša i što je imao takav pristup jeste to što je izgleda tako navikao. Vjerujem premijeru Kurtiju", rekla je Kusari-Lila.

Kako Koha podsjeća, dogovor u Briselu je je postignut na nivou glavnih pregovarača, dva dana nakon neuspjeha sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, u pismu Borella se ponovo ne pominje rok za postizanje konačnog sporazuma.

Kusari-Lila je rekla da postizanje sporazuma, bez pominjanja roka za konačni sporazum, nije "predaja Samoopredjeljenja". Prema njenim riječima Kusari-Lila to što se pominje rok u tom sporazumu ne znači da dijalog može da se produžava na neodređeno vrijeme.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore