Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je sinoć da joj je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na jednom od sastanaka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pritrčao s leđa i vređao je, prenosi Dukagjini.

„Nijedna konfrontacija nije bila laka, jednom su mi srpske diplomate donele izvod iz matične knjige rođenih, jednom je Dačić uzvratio uvredama“, rekla je Çitaku, koja je bila ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljala Kosovo na sjednicama SB UN posvećenim situaciji na Kosovu.

Çitaku je rekla i da jedinstvo koje postoji između EU i SAD treba iskoristiti za rješavanje glavnog problema na Zapadnom Balkanu, a to je međusobno priznanje Kosova i Srbije.

„Premijer ne treba da pravi nepotrebnu dramu, ne treba da izaziva strah, ne treba da stvara paniku, premijer treba da obezbjedi sigurnost i da se bavi velikim temama, a ne pitanjem registarskih tablica. Ne bi trebalo da bude naš posao da ubeđujemo Srbiju, pošto nećemo moći da je ubedimo, ali moramo da ubedimo međunarodnu zajednicu, a onda da naši saveznici ubede Srbiju“, rekla je ona.

Srbiji, kako je ocjenila, odgovara beskrajno bavljenje malim, tehničkim temama, a ne međusobnim priznanjem Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini/Gazeta Express