Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da umjesto postavljanja veštačkih rokova EU pomaže Kosovu i Srbiji, koji odlučuju kada će biti spremni da dođu do konačnog datuma za postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa, prenosi albanski ABC news.

Stano je tako odgovorio na pitanje da li je datum za konačni sporazum u martu 2023. godine ili ne.

On je naveo i da je priroda EU da se fokusira na rezultat, a ne na neuspjeh.

“Priroda Evropske unije je da se fokusira na rezultate, da se fokusira na uspjeh, a ne neuspjeh. Važno je navesti šta se može dogoditi u slučaju neuspjeha, ali bi bilo bolje ne spekulisati o mogućnosti napuštanja ili okončanja procesa. Pogotovo nakon dogovora postignutog ove sedmice, imamo određeni zamah. Ovaj sporazum zaista utire put za krucijalni rad na daljem procesu normalizacije između Kosova i Srbije. Fokusiramo se na to i očekujemo da obe strane rade u tom pravcu i da će pronaći evropska rješenja na evropski način”, rekao je Stano za ABC news.

Na pitanje da li se zna datum za sastanak na visokom nivou, Stano kaže da se svi datumu objavljuju neposredno prije samog održavanja sastanka iz logističkih razloga.

“Nije nam važno da unapred nagađamo o datumima. Bitno je da ih imamo u Briselu, da potvrde da će doći u Brisel istog dana i po istom dnevnom redu, u nadi da će biti rezultata. Visoki predstavnik EU pozvao je premijera Kurtija i predsjednika Vučića narednih dana. Nadam se da će uspjeti da dođu, kako bismo mogli da nastavimo u pozitivnom duhu koji je postignut ove sedmice i da iskoristimo ovaj zamah da idemo napred. To se ne radi za Evropsku uniju, već za interese građana Kosova i Srbije, za početak zaustavljanja eskalacije situacije i izvlačenje koristi iz evropske perspektive”, kaže Stano.

Izvor: Kosovo Online/abcnews