'Kosovo je normalna država, Srbija to nije', ovo smatra premijer Albin Kurti, uz dodatak da 'Srbija pravi probleme jer ima probleme sa sobom i ne zna gdje su joj granice i kakav status želi. Srbija je, pri tom, i ruska gubernija 21. vijeka'.

"Srbija ne zna kakav status želi. To što ne zna kakav status želi, to je glavni problem u razgovorima o normalizaciji", kazao je Kurti.

U intervjuu za podgoričku Gradsku televiziju dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu ove srijede, premijer Kosova je kazao:

"Ja mislim da Srbija nije normalna država, ali to je stvar srpskog naroda. Ja mislim da naši odnosi nisu normalni“.

Od države, za koju kaže da misli da nije normalna ipak očekuje uzajamno priznanje do proljeća naredne godine.

Za srpsku vlast kaže da je utemeljena i na tri ubistva – Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i Olivera Ivanovića.

Srpskoj vlasti je potrebno, kako je kazao, dvostruko distanciranje od zločina, odnosno, onih još iz vremena Miloševića, a sada i Putinovog režima.

Posebno je optužio SPC i Univerzitet u Beogradu, kao ustanove koje su direktno povezane sa Moskvom, i kao one koji kontrolišu diskurs Srbije, u kojoj je politička vlast samo sredstvo. SPC je optužio za pravoslavni fundamentalizam. Govorio je o nomenklaturi BIA-e i uopšte obavještajnim strukturama koje, kako je obrazlagao kontrolišu Srbiju.

Nasuprot tome, Kosovo je za njega dvostruko uspješna priča, a on je sam konstruktivan i kreativan.

Ali priznaje da su na Kosovu najsrećniji oni Srbi koji su zločinci i da mu je žao što nije uspeo da zaštiti druge Srbe od njih. Tvrdi da svakog dana komunicira sa Srbima ali da to ne radi javno“, da ne bi oni imali pritisak od zločinaca.

Kaže da Srbe sada sluša mnogo više nego u prošlosti i da ih pre nije slušao dovoljno.

Šta je sve kazao premijer, i kakva je pitanja postavljala novinarka Tamara Nikčević, pogledajte u videu na početku teksta.