Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Arben Fetoshi ocjenio je da je dogovor između Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je postignut u Briselu, rezultat ozbiljne taktičke greške Kosova, prenosi Teve 1.

"Deeskalacija situacije na sjeveru je dobra vijest, ali je dogovor koji su u Briselu postigla dva glavna pregovarača rezultat ozbiljne taktičke greške Kosova, zbog koje je ozbiljno nazadovanla naše pozicije u procesu dijaloga.To je otežalo poziciju Kosova u ovom procesu i najavilo veoma tešku i komplikovanu fazu dijaloga u smislu rješavanja opšteg okvira za konačni sporazum. Najprije ćemo se suočiti sa poteškoćama sa Zajednicom opština sa srpskom većinom i to će biti glavni izazov za Kurtija", kazao je Fetoshi.

Fetoshi smatra da je trebalo da Vlada Kosova prihvati prijedlog SAD i odloži rok za registarske tablice.

"Sporazum koji je ozbiljno nazadovanje ne može se nazvati dostignućem. Kurti će pokušati da utilitarnim jezikom opravda ono što je uradio u Briselu. Da se poštovala američka preporuka o odlaganju roka za registarske tablice, vjerujte da bi nam kao državi bolje. Okvirni sporazum bi prošao u Beogradu i mi bismo tada su bili u prednosti", zaključio je Fetoshi.

Izvor: Teve 1/Kosovoonline