Nezavidna pozicija

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Lulzim Peci izjavio je da je sporazumom o registarskim tablicama Kosovo izgubilo kontrolu na sjeveru. Prema njegovim riječima, Kosovo ne može da postigne konačan dogovor sa Srbijom bez formiranja ZSO, prenosi Koha.

„Cijena koju je Kosovo platilo je to što je sjever izmakao našoj kontroli. Tu ne funkcionišu de-fakto institucije Kosova, sudovi, opštine. Policija Kosova je prisutna. Ova situacija Kosovo stavlja u nezavidnu pregovaračku poziciju“ kazao je Peci.

Peci ističe da trenutno šef spoljne politike Evropske unije Josep Borell igra ulogu arbitra i da može da prekine pregovore.

„Ako pročitamo sporazum, vidimo da Borell ne samo da ima ulogu posrednika, već prelazi u ulogu arbitra. On ima pravo da prekine pregovore, ako jedna strana nije konstruktivna. Kako se čini, proces će biti osmišljen u stilu Rambujea ili pregovora u Beču. EU će sa SAD doći sa predlogom 'uzmi ili ostavi'“, rekao je Peci.

On je naveo da još nije razjašnjeno da li će policajci i drugi srpski zvaničnici koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama na sjeveru biti smenjeni.

Peci je rekao da Kosovo ne može da postigne konačan dogovor za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a da ne otvori temu Zajednice srpskih opština.

Peci je u emisiji "Desk" na KTV rekao da posljednji dogovor postignut u Briselu za registarske tablice jasno kaže da su se Kosovo i Srbija saglasile da sprovode dosadašnje sporazume, koji uključuju i formiranje Asocijacije.

„Udruženje će biti otvoreno kao tema, u ovom sporazumu je dogovoreno da se otvori, kako će to pravno biti regulisano ne znam, to treba da se uradi posebnim zakonom. U tekstu se jasno kaže da su se strane složile da sprovode ranije sporazume. Za znanje javnog mnjenja, francusko-njemački okvir takođe odlučno kaže da će strane sprovoditi sve prethodne sporazume. Cijena za ovaj paket, za koji su se sve strane dogovorile, jeste upravo otvaranje ove teme u pregovorima i ne treba sanjati da ćemo bez otvaranja teme ZSO moći da se dogovorimo sa Srbijom“, istakao je on.

Peci je naglasio da se saradnja Srbije sa Rusijom može nastaviti sve dok ne šteti interesima Zapada.

Povodom integracije u EU, Peci je rekao da će Srbija biti prinuđena da prizna Kosovo ako bude mislila da krene u tom pravcu.

„Srbija će biti prinuđena da prizna Kosovo samo ako želi da uđe u EU. Proces priznavanja od ostalih pet zemalja EU neće biti automatski nakon postizanja sporazuma, ali će vjerovatno potrajati. Ako nas ove zemlje priznaju, priznanje od strane Srbije biće problem za njih, a ne za Kosovo, jer će Kosovo imati otvoren put za integraciju u EU i NATO“, rekao je on.

Govoreći o konačnom sporazumu sa Srbijom, Peci je rekao da bi autonomija sjevera bila opasnija od ZSO.

"Autonomija sjevera bi bila opasnija od Asocijacije. Srbija je zatražila Asocijaciju samo za sjever, ne i za ostale opštine. Ovaj prijedlog kosovska strana nije prihvatila. Zatraženo je da Udruženje bude u svim opštinama, da ne nastaje na mjestu gdje postoji teritorijalna kompaktnost. Udruženje danas nema teorijske šanse da stvori bilo kakvu teritorijalnu autonomiju i krene ka ujedinjenju sa Srbijom. Ne vidim veliki rizik u ovome, to što nije teritorijalno kompaktno je naša prednost”, rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da angažuje poznate stručnjake za pregovore sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore