Nije rješenje

Saradnik berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Toby Vogel kazao je da je pravi značaj sporazuma između Kosova i Srbije po pitanju registarskih tablica u tome što ostavlja po strani aktuelno goruće pitanje i obavezuje strane da se fokusiraju na širu perspektivu, prenosi Telegrafi.

„Ovo je privremeni sporazum koji sada pomaže da se izbjegne eskalacija, ali očigledno nije rješenje, jer bi Kosovo zapravo trebalo da obustavi sprovođenje svojih suverenih prava na sjeveru Kosova, što je naravno dugoročno i srednjeročno neprihvatljivo za Kosovo", kaže za Vogel za RSE.

Dodaje da ostaje da se vidi da li će se sporazum o registarskim tablicama zaista pretočiti u pregovore, dodajući da ima dosta prostora za "moguće manipulacije".

„Mislim da je osnovni interes Srbije da što više odlaži pregovore i ne sumnjam da će to učiniti“, naglašava Vogel.

Vogel dodaje da je na moderatoru da li želi da se strane fokusiraju na konačni dogovor. On, međutim, ne vjeruje da bi Srbija pregovarala u dobroj vjeri.

„Vjerujem da je Kosovo veoma entuzijastično da to uradi, a Srbija nije. A, prevazilaženje ovog jaza između stranaka će pasti na fasilitatora čiji je autoritet, mislim, u velikoj meri pao onim što se desilo ove nedelje u Briselu“, ocjenjuje Vogel.

Vogel kaže da je u pregovorima za konačni sporazum Kosova i Srbije uloga SAD odlučujuća.

„Kada stvari postanu zaista teške, vjerovatno će biti potrebna veoma direktna intervencija Vašingtona. A ono što me brine je da je cilj nove faze, završne faze pregovora, izgleda nešto manje od priznanja“, kaže Vogel.

Dodaje da je i za njega zabrinjavajuća nova faza pregovora.

„Prijedlog Francuske i Njemačke ne sadrži puno priznanje i čini mi se čudnim da se na početku faze koja bi trebalo da se fokusira na konačni sporazum, već postavlja niži standard od njega“, naglašava Vogel.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi