Mišljenje analitičara

Analitičar Artan Muhaxhiri rekao je povodom postignutog dogovora Kosova i Srbije o registaskim tablicama da je važno da sada neće biti zategnute situacije na sjeveru Kosova, istakavši da je postizanje sporazuma pozitivan korak za dalji razvoj, prenosi Lajmi.net.

On smatra da su stvorene nepotrebne drame koje su naštetile položaju Kosova, a to će se odraziti, kako ističe, i na napredak dijaloga.

"Velika američka i evropska ulaganja u dijalog definitivno će rezultirati ubrzanjem agende dijaloga i imaćemo kreativnije pristupe. Ali, ono što se desilo sa registarskim tablicama može da utiče na preoblikovanje dijaloga i njegovu preorijentaciju, jer će i Amerika i EU sigurno raditi na sprečavanju takvih slučajeva u budućnosti. Bez sumnje, dijalog će se nastaviti većom dinamikom, ali će se od stranaka tražiti da budu mnogo konstruktivnije i da ne gube vreme ovakvim političkim nastupima", rekao je on za Radio Kosovo.

Sa druge strane, analitičar Blerim Burjani smatra da je dogovor o registarskim tablicama bio promašen, jer se, prema njegovim riječima, čekalo još jedno povoljnije rješenje za Kosovo.

"To rješenje bi moglo da bude kada su severne opštine morale da se kodifikuju, da se da mogućnost da Srbi imaju oznake koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, a koje ne bi imale parametre RKS, ali bi mogle imati brojeve, na primjer 016, 017 i tako dalje, dakle, da se identifikujemo sa kodovima. Ovo bi bilo povoljnije rješenje. Nažalost, Kosovo je propalo u jučerašnjem dijalogu", rekao je Burjani.

Burjani je, između ostalog, naglasio da ovaj sporazum sada otvara put za konačni dijalog Kosova i Srbije, iako se ne nada da će biti konačnog rješenja, jer prema njegoj ocjeni, Srbija nije zainteresovana za rješenje.

"To je jednostavno igra Srbije, koju Vučić nastavlja i veoma je štetna. Uopšte se ne nadam da će Srbija ikada prihvatiti konačno rješenje sa Kosovom, odnosno normalizaciju odnosa, ali to će biti samo igra. Dakle, ko zna kako će doći do konačnog rješenja i ko će to rješenje doneti i da li će ga Srbija prihvatiti je veoma veliki znak pitanja. Ali jedno je poznato, da će biti dijaloga i da će biti Vučićeve igre do beskonačnosti", rekao je on.

Burjani smatra da jedino što Zapad treba da uradi za Kosovo je da što prije utrli put za članstvo Kosova u NATO. Prema njegovim riječima, time bi se zatvorila sva vrata i nada da se Srbija ikada vrati na Kosovo.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline