Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell saopštio je sinoć da su se Kosovo i Srbija dogovorile sinoć o mjerama kojima će se izbeći dalja eskalacija, ali i da će se hitno skoncentrisati na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je ovog septembra predstavio posrednik EU i koji su podržale Njemačka i Francuska.

U Borellovom saopštenju koje je na svom Twitteru objavio portparol EU Peter Stano, navodi se da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice a da će Kosovo obustaviti sve dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Kako je naveo, EU će obezbjediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom rješavaju u konteksu prijedloga, kao i da su strane razumele i da prethodnih 11 sporazuma postignutih u dijalogu moraju da se primjene.

"EU poziva strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru prijedloga sa ciljem predstavljanja rezultata sljedeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sljedećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju. U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, posrednik EU može da prekine proces. EU i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće da olakšavaju proces normalizacije odnosa i redovno obavještavaju države članice EU i partnere o napretku koji su Strane postigle”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online