Ogroman korak

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalili su SAD-u na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju dogovor koji je postignut između Kosova i Srbije oko registarskih tablica, što su “mjere kojima će se izbjeći dalja eskalacija tenzija”.

“Pohvaljujemo sporazum dvije zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost”, naveo je Price.

Dodao je da SAD pozdravlja odluku dvije strane da se na prvo mjesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

“Dvije strane su napravile ogroman korak jučer, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regiji. SAD pozdravlja konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak”, istakao je Price.

Osmani zahvalila SAD-u


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je nakon postizanja dogovora zahvalila američkom ambasadoru na Kosovu Jeffreyju Hovenieru i Vladi SAD-a na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora.

“Želim da zahvalim ambasadoru SAD-a Jeffreyju Hovenieru i Vladi SAD-a na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora u Briselu”, napisala je Osmani na Twitteru.

Dodale je da je podrška SAD-a procesu dijaloga Kosova i Srbije neophodna.

Dogovor je postignut u srijedu navečer na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Brisleu, uz posredovanje specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Lajčak je zahvalio Petkoviću i Bislimiju na postignutom dogovoru o registarskim tablicama.

“Zahvaljujem Bislimi Besniku i Petru Petkoviću na njihovom današnjem konstruktivnom angažmanu. I veliko hvala State Departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocjenjivoj podršci”, napisao je na Twitteru.

Bislimi je rekao da bi nakon dogovora o registarskim tablicama trebalo nastaviti razgovore o prijedlogu EU.

“Trebali bi da nastavimo intenzivne razgovore o prijedlogu EU, koju podržavaju Njemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa”, napisao je na Twitteru.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Giaufret saopštio je da je dogovor veoma dobra vijest i da se sada obje strane mogu fokusirati na “normalizaciju odnosa”.

“Veoma dobre vijesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbjegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa”, napisao je na Twitteru.