Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa okrivio je predsjednicu Vjosu Omani i premijera Albina Kurtija što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju 2016. godine.

Mustafa je rekao da su ga tada "molili" iz Evropske unije, pa čak i sadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, piše Reporteri.net.

“Predsjednica Osmani, premijer Kurti i drugi su nas ostavili bez viza 2016. Oni su ti koji su stvorili situaciju da ne putujemo sa vizama, jer su nas tada svi iz Evropske unije molili da ratifikujemo sporazum o granici sa Crna Gora, i Sjedinjene Američke Države, i sadašnji predsjednik Biden su u to vrijeme došli da nas mole da uradimo taj posao jer je to u interesu NATO-a i interesu svjetske stabilnosti, pa da imamo Crnu Goru u NATO-u, a oni su slušali Shpejtima Bulliqija, organizovali su se sa Bulliqijem a ne sa Sjedinjenim Državama, ne sa prijateljima koje sada zovu, a tada su nas ostavili bez viza”, rekao je Mustafa u intervjuu za ATV.

Prema njegovim riječima, Kurti i Osmani i sada ostavljaju građane bez viza.

„I sada nas ostavljaju bez viza, jer je sada ovaj proces vezan za dijalog sa Srbijom i za smirivanje situacije na sjeveru zemlje. Ušli smo u tu fazu u kojoj teško da ćemo imati podršku pojedinih država Evropske unije u liberalizaciji viznog režima, ako se situacija na sjeveru zemlje ne stabilizuje”, rekao je Mustafa.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net