Sporazum Kosova i Srbije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio je večeraas da su se Beograd i Priština dogovorile večeras o merama kojima će se izbjeći dalja eskalacija, ali i da će se hitno skoncentrisati na predlog za normalizaciju svojih odnosa, koji je ovog septembra predstavio posrednik EU i koji su podržale Nemačka i Francuska.

U Boreljovom saopštenju koje je na svom Twitteru objavio portparol EU Peter Stano, navodi se da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice a da će Kosovo obustaviti sve dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Kako je naveo, EU će obezbjediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom rješavaju u konteksu prijedloga, kao i da su strane razumele i da prethodnih 11 sporazuma postignutih u dijalogu moraju da se primene.

"EU poziva strane da u narednim danima razgovaraju o narednim koracima u okviru prijedloga sa ciljem predstavljanja rezultata sljedeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sljedećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju. U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, posrednik EU može da prekine proces. EU i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće da olakšavaju proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavaju države članice EU i partnere o napretku koji su Strane postigle”, navodi se u saopštenju.