Pitanje registarskih tablica

Politički šou i loš menadžment. Ovako je poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti ocjenio stavove premijera Albina Kurtija prema međunarodnoj zajednici po pitanju nelegalnih srpskih registarskih tablica, prenosi Reporteri.net.

Za Radio Slobodna Evropa Haliti kaže da Vlada Kosova mora da poštuje prijedloge, ali i zahtjeve zapadnih partnera u vezi sa izdavanjem registarskih tablica.

„Pitanje registarskih tablica za mene je nepotrebna 'šou'. To je 'šou', gdje je Vučić zaista imao koristi. On kosovsku politiku uvodi u nepotrebne obračune, da bi onda rekao EU: 'Evo ovih ljudi i niko se njima ne bavi'. Na međunarodnom planu, Kosovo je izgubilo više, a onda i premijer [Kurti]“.

“Prije nego što odlučimo reći 'ne' svim našim saveznicima, moramo vidjeti imamo li snage da se suočimo sa svima njima. Gdje ćemo sami?", pita Haliti.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti kaže da Kosovo mora uspostaviti legalitet u cijeloj zemlji i da se s tim slažu i njegovi zapadni partneri.

Ali, kako dodaje, Vlada Kosova mora da koordinira sa ovim partnerima po pitanju registarskih tablica.

„Saveznici traže koordinaciju u akcijama, zbog složene situacije na sjeveru Kosova, koja je rezultat instrumentalizacije srpske zajednice u tim opštinama [sa srpskom većinom] od strane Beograda, za održavanje napete situacije“ .

„Kosovo je postiglo rezultate u jačanju državnosti samo kada je bilo koordinisano i kada je obezbjedilo podršku svojih saveznika. Ne treba testirati dokle ide podrška saveznika, jer to pokazuje nezahvalnost prema njima i to nas nikuda ne vodi”, kaže Hoti za Radio Slobodna Evropa.